tisdag 23 januari 2007

Triathlon - del 2

OK - så du har bestämt dig. Du ska satsa på triathlon, men hur kommer man igång? Är det bara att börja springa/simma/cykla (inte nödvändigtvis i den ordningen)? Det är nu du ska lära dig att träna. Utforska din omgivning och leta upp bra rundor att cykla och springa, samt inled simträningen på närmaste bashus. Simtekniken är det lurigaste, om du inte har varit simmare tidigare. Simning är lika med teknik och det är lika bra att du lär dig crawla. Det är det snabbaste simsättet och det är inte ofta man ser någon simma ryggsim i en triathlontävling.

Cykla kan man göra både inomhus och utomhus. Spinning är ett vädligt bra sätt att komma igång med cykelträningen på. MTB eller racer spelar ingen roll på träning, men racer på tävling är att föredra eftersom det går snabbast. Det är viktigt att man sitter bekvämt och investera gärna i ett par cykelbyxor! Cykelskor kan även det vara en bra investering, men det du främst ska köpa är en cykelhjälm. Hjälm är obligatoriskt på tävling!

Man behöver inte vara ute i flera timmar och cykla i början, trots att erfarna triatleter är ute i 5-6 timmar och tränar. Känn dig för och bestäm gärna innan hur länge du ska cykla. Glöm inte att ta med dig vatten och något att tugga på när du börjar bli trött!

Löpningen kan du träna var som helst, det är bara din egen fantasi och kondition som begränsar dig. I triathlon kommer du alltid att springa när du redan är trött i benen. Prova därför att springa när du har cyklat. Du behöver inte springa intervaller, backträning, distans o.s.v i början. Vänj kroppen vid löpning helt enkelt!

Gör upp en träningsplan:

Måndag: löpning 8 km distans alternativt intervaller
Tisdag: Simning
Fredag: cykel + löpning 30 km + 5 km, distans
Söndag: simning + cykel

Glöm inte att värma upp!

Stay tuned for part 3.

Inga kommentarer: