torsdag 3 maj 2007

Det (o)sunda morgonpasset

De flesta av oss har någon gång gett oss ut på en morgonpromenad före frukost i hopp om att bränna lite extra fett. En annan positiv effekt av morgonträning är att det är en skön start på dagen och man kommer igång snabbare. Skönt att ha avklarat träningen för dagen så att säga. Men det är inte alltid så enkelt att ge sig ut och springa på morgonen. Det är tungt och segt, och kroppen tar tid på sig att komma i gång. Detta beror på att det finns hundratals olika kroppsfunktioner som har sin egen dygnsrytm. Bara för att du har vaknat, betyder det inte att resten av kroppen är vaken. Kroppstemperaturen är låg, vilket gör att musklerna känns stela. Lungfunktionen är inte på topp och energiförråden är tomma efter en natts sömn. Ett morgonlöppass bör inte vara längre än 45 minuter, därefter är risken stor att träningen istället blir nedbrytande.

Forskning har visat att lågintensiv träning före frukost faktiskt har en högre fettförbränning än om man tränar efter frukost. Det handlar om ca 25% skillnad. Dessutom tränar man sin mentala styrka när man ger sig ut på ett morgonpass, och tänk vad frukosten smakar bra efteråt. :)

Man måste dock lyssna på sin kropp och inte bara gå på vad som "rekommenderas". Är du en kvällsmänniska och absolut inte kan ta dig upp ur sängen på morgonen för att ge dig ut och springa så gör inte det. Det viktigaste är dock att träningen blir av.

Källa: Runners World

Inga kommentarer: