fredag 23 mars 2007

Fritt fram för barna

När min sambo var tonåring och ville börja styrketräna så var hans pappa starkt emot detta. Det sades att han skulle stanna i växten. Sambon tränade på ändå och idag är det hans far som har ständiga problem med rygg och axlar.

Nu visar en undersökning att det är bra för barn att börja styrketräna, redan vid fem års ålder. Med lättare vikter naturligtvis, men lika ofta som vuxna bör styrketräna, d.v.s. 2 ggr i veckan 45 minuter per pass. Enligt Mikael Tonkonogi, docent i idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna och Livi i Falun, stärker det skelettet och gör att barnen skadar sig mindre.

Jag uppmanar därför alla föräldrar att ta med sina barn till gymmet! Men nåde er om ni låter dem springa vind för våg och leka med träningsredskapen. Ni måste ha uppsikt över era telningar. På mitt gym har det vid flera tillfällen hänt att det har sprungit omkring små toddlare utan någon vuxen som övervakar. Barnen kan fastna med fingrarna emellan viktmagasinen eller tappa hantlar på sina små tår. Inte bra.

Inga kommentarer: